Ponykamp

Algemene informatie
Het ponykamp wordt gehouden op ons ponyclub-terrein aan de Rotsestraat 2b te Overasselt. We hebben een heel gezellig erf, waar de kinderen volop kunnen genieten van pony’s en andere dieren. Op het terrein staat een mooi groot slaapverblijf met voldoende bedden voor de deelnemers en een deel van de leiding. De oudere kinderen kunnen als ze dat willen, in overleg met ons in een apart verblijf slapen. Dit om hen iets meer vrijheid te geven en de rust van de jongere kinderen zeker te kunnen stellen. In beide slaapverblijven slaapt ook leiding. Wanneer kinderen liever thuis slapen is dit ook geen probleem! Per dag overleggen we dan met de ouders over het tijdstip van halen en brengen.
Elke week is er voldoende leiding aanwezig, ongeveer 1 op elke 4 deelnemers en daar-naast nog twee mensen die voor het eten zorgen.

Omgeving
We bevinden ons vlakbij het natuurreservaat “De Overasseltse en Hatertse Vennen”. Deze bosrijke omgeving met zijn prachtige vennen is erg geschikt voor het maken van buitenritten en tochten. Ook in de Overasseltse uiterwaarden bij de rivier de Maas kunnen mooie ritten gemaakt worden.

De opzet van het kamp
De opzet is alle deelnemers de kans geven zichzelf te ontwikkelen op het gebied van het omgaan met, het verzorgen van en het rijden met pony’s. Er wordt veel waarde gehecht aan het respectvol omgaan met mens en dier. Door kinderen te leren het gedrag van pony’s te begrijpen, wordt er veel inzicht verkregen. De veiligheid en het vertrouwen tijdens het rijden en de omgang met de pony wordt hierdoor vergroot. Daarnaast zorgen we met z’n allen, dat het een leuke en gezellige week wordt.

Voor wie is het kamp bedoeld?
Het ponykamp is voor deelnemers vanaf 7 jaar tot en met 17 jaar. Het maakt niet uit of je nog nooit gereden hebt of juist heel ervaren bent.

Wat komt er allemaal aan bod tijdens de week?
Zondag krijgen de deelnemers een heel programma met de pony,s met als doel dat ze elkaar een beetje leren kennen en wij kunnen beoordelen wie bij elkaar passen en welke pony’s geschikt voor ze zijn. Na het proefrijden worden er groepjes gemaakt naar gelang leeftijd en ervaring en natuurlijk wordt er ook rekening gehouden wie er graag samen in een groepje willen.

Spring- en dressuurlessen
Er wordt in kleine groepen gereden en er wordt veel aandacht besteed aan het ontspannen-zijn van zowel ruiter als pony. De meer ervaren ruiters worden geholpen met het verbeteren van hun zit en het rijden. De beginners worden de belangrijkste beginselen van het rijden bijgebracht. Voor zowel beginners als gevorderden worden er daarnaast extra zitlessen gegeven op een pony aan de longeerlijn.

Voltige
Voltige is een soort gymnastiek op een stappende of galopperende pony aan een lang llijn. Je leert van alles: op een pony staan, molen, schaar, achterste voren in galop, etc. Voltigeren is erg goed om de balans van de ruiters te ontwikkelen. Het is daarbij erg ontspannen voor alle kinderen, maar vooral beginnende of angstige kinderen krijgen snel meer vertrouwen in de pony en in zichzelf.

Buitenritten
Buitenritten voor gevorde ruiters worden werkelijk avonturen: heuvels op in galop, natuurlijke hindernissen en in stap langs mooie vennen. Ook beginnende ruiters maken, met meer begeleiding, mooie en gezellige buitenritten.

De grote trek
‘De grote trek’ houdt in, dat we een hele dag met de pony’s en de huifkarren door de bossen zwerven. Halverwege gaan we dan ergens picknicken. De pony’s krijgen dan even tijd om bij te komen. Voor de gevorderde ruiters is er onderweg ook een kleine cross (een parcours met natuurlijke hindernissen).

Wat er nog meer aan bod komt.
Paardentaal leren verstaan, valles, longeerles theorielessen, zitles, de eerste beginselen van het westernrijden, rijden met barebackpad, pony-spelen, menles. Kortom alles wat je maar met pony’s kunt doen.
Op de laatste avond zijn er ponyspelen en is er een kampvuur met optredens van de deelnemers (zonder pony’s).zang, muziek,toneel, dans etc.

De grote show
Op vrijdag worden alle ouders en geïnteresseerden om 15.00 verwacht op het kamp. De deelnemers hebben per groep een shownummers voorbereid. Zo kunnen de ouders ook nog een stukje meemaken van wat we op kamp gedaan hebben. Wanneer alle groepen klaar zijn, is er nog even tijd om afscheid van iedereen te nemen. Dit duurt tot ongeveer 17.30.

Data en kosten ponykampen 2024
De kampen zijn onderverdeeld per week. Een week duurt van zondag tot en met de vrijdag daaropvolgend.
De deelnemers worden op zondag om 13.00 uur verwacht.
Op vrijdag daarop worden de ouders om 15.00 weer verwacht voor een grote Show, rond 17.30 kan dan iedereen weer tevreden huiswaarts keren. .

In 2024 hebben we uiteraard weer ponykamp!
Week 1: van zondag  7 t/m vrijdag 12 juli
Week 2: van zondag 14 t/m vrijdag 19 juli
Week 3: van zondag 21 t/m vrijdag 26 juli

Om teleurstelling te voorkomen moet u niet vergeten, om naast de voorkeursweek aan te geven welke weken eventueel ook mogelijk zijn.
Mochten er te veel deelnemers voor een week zich opgeven, dan gaat de inschrijving op volgorde van binnenkomst van het inschrijfgeld.
Alle weken gaan door bij voldoende deelname.
De kosten zijn 445,00€ per week per persoon.

Inschrijven
Stort 100,00€ als aanbetaling op bankrekeningnummer NL25RABO013.16.41.700 van PC De Schuurgraaf. Hierbij vermeldt u de naam van de deelnemer en de week waaraan zal worden meegedaan. Tevens stuurt u bijgaand inschrijfformulier met nadere gegevens via e-mail naar: deschuurgraaf@gmail.com of via post naar:
P.V. De Schuurgraaf
Rotsestraat 2b
6611 AD Overasselt.

U ontvangt van ons een bevestiging van uw inschrijving.
Een paar weken voor het kamp begint ontvangt u nadere informatie over wat de kinderen mee moeten nemen e.d.
U kunt het resterende geld tot uiterlijk 2 weken voor het kamp overmaken. Ook dan weer naam deelnemer en week toevoegen.